Vanataile ciudate ale lui Michael Phelps: terapia cu ventuze chiar functioneaza? | Arta feminitatii

terapia-cu-ventuze-Michael-Phelps

Vanataile ciudate ale lui Michael Phelps: terapia cu ventuze chiar functioneaza?

By Feminina 0 Comment decembrie 14, 2019

Mai multi sportivi olimpici, printre care inotatorul Michael Phelps, au aparut la Rio cu urme circulare cu aspect ciudat pe corpul lor. Aceste marci sunt rezultatul „terapiei cu ventuze”, o practica traditionala chinezeasca pentru vindecarea musculara.

Dar functioneaza cu adevarat?

Desi multi sportivi spun ca au avut de castigat de pe urma terapiei, exista putine studii stiintifice riguroase pe aceasta tema si nu este clar daca beneficiile percepute dupa tratament s-ar putea datora efectului placebo, considera specialistii.

„Nu cred ca problema eficientei acestei metode este intr-adevar rezolvata”, a spus dr. Brent Bauer, directorul Clinicii Mayo Programul de Medicina Complementara si Integrata. In plus, tratamentul nu trebuie gandit ca un „leac minune” pentru probleme oamenilor, a spus el. Dar, deoarece tratamentul este relativ sigur si exista unele dovezi ca ar putea fi de ajutor pentru unele persoane, terapia poate fi utilizata ca parte a unui program cuprinzator de tratamente care implica alte exercitii, regim alimentar si schimbari in stilul de viata, a spus Bauer.

Terapia cu ventuze (https://yanno.ro/terapia-cu-ventuze/) presupune atasarea unor cupe circulare pe piele folosind efectul de vaccum. Ventilarea este creata fie prin incalzirea cupei in interior (care formeaza un vid), fie prin utilizarea unei pompe de mana. Aceasta aspiratie trage pielea in sus in cupa. Sustinatorii tratamentului spun ca aspiratia creste fluxul de sange in zona, ceea ce, la randul sau, reduce tensiunea musculara si inflamatia favorizand vindecarea.

tratament-cu-ventuze

Dar terapia poate provoca si explozia vaselor de sange mici, ceea ce duce la vanatai circulare distinctive. Aceste vanatai pot persista de la aproximativ trei zile pana la cateva saptamani, a spus Marcus Williams, kinetoterapeut la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio, care utilizeaza terapia cu ventuze.

Unele studii minore au sugerat ca terapia cu ventuze poate ameliora durerea la genunchi si cea de la nivelul gatului. De exemplu, un studiu realizat in 2011 pe 50 de persoane cu dureri de gat cronice a constatat ca cei care au beneficiat de cinci sedinte de tratament cu terapie cu ventuze pentru mai bine de doua saptamani au observat o diminuare a durerii comparativ cu persoanele care nu au beneficiat de tratament.

Dar acest studiu a inclus ceea ce se numeste un grup de control pasiv – un grup care nu a primit deloc tratament. Acest lucru face dificil sa se stabileasca daca beneficiile percepute prin terapia cu ventuze ar putea rezulta dintr-un efect placebo, au spus cercetatorii. (Un efect placebo este cel care rezulta din convingerea oamenilor ca tratamentul functioneaza, mai degraba decat orice efect fiziologic al tratamentului.) Cercetatorii au solicitat mai multe studii pentru a compara eficacitatea terapiei cu ventuze cu tratamentele cu placebo.

Pentru a stabili daca beneficiile unei terapii rezulta dintr-un efect placebo, cercetatorii incearca uneori sa-sși „orbeasca” subiectii, ceea ce înseamna ca participantii nu stiu daca acestia primesc un tratament dat. Dar, cu terapia cu ventuze, acest lucru este dificil, deoarece terapia poate lasa urme, potrivit studiului din 2011. Unii cercetatori au incercat sa rezolve aceasta problema, oferind un tratament „fictiv”, care este similar cu tratamentul real, dar se face intr-un mod care nu ar trebui sa ofere beneficii.

Intr-un studiu din 2015, cercetatorii din Germania au testat daca terapia cu ventuze a functionat mai bine decat un tratament fictiv pentru pacientii cu fibromialgie, o afectiune cronica care provoaca dureri in tot corpul, sensibilitate si rigiditate musculara. Atat in tratamentul real, cat si in cel fictiv s-au folosit acelasi tip de cupe, dar in cel fictiv, cupele au avut o gaura in partea de sus, astfel incat acestea nu au putut crea o aspiratie adecvata. (Pacientilor din studiu li s-a spus ca vor primi fie terapie traditionala, fie „terapie usoara”, dar nu li s-a spus ca așa-numita terapie usoara este un tratament fictiv.)

Majoritatea pacientilor din studiu au ghicit corect daca li s-a administrat terapia traditionala sau cea usoara. Pacientii din ambele grupuri au experimentat aproximativ aceleasi ameliorari ale durerii, ceea ce sugereaza ca „efectele terapiei cu ventuze ar putea fi confundate” cu efecte care nu sunt specifice tratamentului in sine, au spus cercetatorii.

Indiferent daca beneficiile percepute in urma terapiei cu ventuze rezulta dintr-un efect fiziologic sau un efect placebo, terapia ar putea fi inca utila pentru unele persoane, a spus Bauer. „Daca acesta este tratamentul care ma ajuta … daca de aceasta data imi reduc suferinta [cu aceasta terapie] … atunci cred ca trebuie să fim un pic mai deschisi la ideea de a permite pacientilor o alegere”, atat timp cat terapia este facuta in siguranta, a spus Bauer.

Bauer a mai precizat ca efectele nocive ale terapiei cu ventuze sunt rare. Intr-un studiu privind terapia cu ventuze, unii pacienti au raportat senzatie de furnicaturi la mainile si brate, incordare sau durere in zona tratata si usoare dureri de cap si oboseala, dar niciunul dintre efecte nu a durat mai mult de 4 ore. In unele cazuri, oamenii pot dezvolta infectii pe pielea invinetita, dar riscul este mic, a spus Bauer.

Add Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *